MHP’li Ersoy: Kayseri basın camiası özel güne kötü haberle uyandı
tekden site sağı sünnet
Haber
27 Temmuz 2024 - Cumartesi 09:49 Bu haber 701 kez okundu
 
MHP’li Ersoy: Kayseri basın camiası özel güne kötü haberle uyandı
MHP Milletvekili Ersoy Basın İlan Kurumu’nun Adana’ya taşınmasını TBMM’de gündeme getirdi
GÜNDEM Haberi
MHP’li Ersoy: Kayseri basın camiası özel güne kötü haberle uyandı

MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) görüşüler kanun maddeleri ile ilgili MHP Gurubu adına söz aldı ve Kayseri ile ilgili bazı konuları gündeme taşıdı. Ersoy, "24 Temmuz günü yağmur çamur, yaz kış, gece gündüz demeden çalışan doğru ve ilkeli haberleri bizlere tarafsız bir şekilde ulaştırabilmek için fedakârca mesai harcayan çok kıymetli basın mensuplarımızın Gazeteciler ve Basın Bayramı'ydı ama gelin görün ki Kayseri basın camiası bu özel günlerinde kötü bir haberle uyandı. Basın ilan Kurumu Genel Müdürlüğünün almış olduğu kararla Kayseri'de bulunan Basın İlan Kurumu Bölge Müdürlüğü kapatılarak Adana bölgesine bağlandı” ifadelerini kullandı

 

MHP’li Bakı Ersoy, “Daha önce tasfiyesi gerçekleştirilen bölge idare mahkemesi ve Vergi Denetim Kurulu Başkanlığının ardından şimdi de Basın İlan Kurumunun kapatılarak başka bir bölgeye bağlanma kararı Orta Anadolu'nun en büyük ve en gelişmiş kenti olan Kayserimizin prestijini düşürecektir. Bunun yanı sıra Kırşehir, Nevşehir ve Sivas illerinin de Kayseri bölgesine bağlı olduğunu düşünecek olursak bu karar sadece Kayseri'yi değil, çevre illerimizi de olumsuz etkileyecektir” dedi. Ersoy, şu açıklamalarda b.ulundu;

 

KISA VADELİ SİGORTA PRİMLERİ

 

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 159 sıra sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ikinci bölümü üzerine konuşma yapmak üzere Milliyetçi Hareket Partisi Grubu adına söz almış bulunmaktayım. Yüce Heyetinizi ve ekranları başında bizleri izleyen Yüce Türk milletinin tüm fertlerini saygılarımla selamlıyorum.

    Ağırlıklı olarak vergi uygulamalarındaki düzenlemelerden oluşan uluslararası model kurallarıyla uyumlu olarak verginin konusu, tanımı, muafiyet ve istisnaları, matrah ve oranı, vergilendirme dönemi, beyan, tarh ve ödenmesine dair düzenlemeleri kapsayan söz konusu teklifin konuşmama konu ikinci bölümünde kısa vadeli sigorta kolları prim oranının yeniden belirlenmesi amaçlanmaktadır. Böylece, kısa vadeli sigorta kolları prim oranının yeniden belirlenmesine ve belirlenen yüzde 2,25 prim oranının yüzde 1,5'e kadar indirilebilmesine ya da yüzde 2,5'e kadar artırılabilmesine dair Cumhurbaşkanımıza yetki verilmektedir.

EMEKLİ VE HAK SAHİPLERİNİN MAAŞI 12 BİN 500 LİRA

    Yaşlılık, malullük, ölüm aylığı almakta olan emeklilerin ve hak sahiplerinin dosya bazında 10 bin Türk lirası olarak öngörülen aylık asgari ödeme tutarının 12.500 Türk lirasına yükseltilmesine ilişkin düzenlemeler yapılmaktadır.

    EYT'den yararlandıktan sonra aynı iş yerinde çalışmaya devam eden emeklilerin istihdamını sağlayan işverenlere uygulanan vergi indirimi uygulamasının kaldırılması düzenlenmektedir. Bu uygulamayla, emekli olduktan sonra emekli aylıkları kesilmeksizin sosyal güvenlik destek primine tabi olarak çalıştırılanları bulunduran işverenler ile bu kapsamdan yararlanamayan işverenler arasındaki ikili uygulamanın sona erdirilmesi de amaçlanmaktadır.

    Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesinin ilgili tertibine 2024 yılında ödenek eklenmesine dair Cumhurbaşkanına yetki verilmesi de sağlanmaktadır.

YÜZDE 30 KURUMLAR VERGİSİ

    Yatırım fon ve ortaklıklarının vergi istisnasından yararlanabilmesi için kâr payı dağıtma şartının getirilmesi hedeflenmektedir. Yap-işlet-devret modeli ile kamu-özel iş birliği modeli projeleri kapsamında elde edilen kazançlardan yüzde 30 kurumlar vergisi alınması amaçlanmaktadır.

    Yurt içi asgari kurumlar vergisinde düzenlemeler yapılmaktadır. Böylece kurumlar vergisi mükelleflerinin hesaplayacakları kurumlar vergisinin tespitine yönelik vergi güvenlik müessesesinin ihdas edilmesi öngörülmektedir. Kurumlar vergisi mükellefleri hesaplanan kurumlar vergisi matrahına ilişkin kurumlar vergisi oranını ve hesaplanan vergi üzerinden indirim mekanizmasını kullanabilmektedirler. Bu doğrultuda, mevcut hükümler çerçevesinde, kurumların bir hesap dönemi içerisinde elde ettikleri kazançlarına uygulanacak olan kurumlar vergisi oranı tatbik edilmesiyle kurumlar vergisi hesaplanmaya devam edilecektir. Ancak düzenlemeyle hesaplanan verginin kurumların indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancının yüzde 10'undan az olamayacağına ilişkin hüküm yer almaktadır.

 

REVİZE ETMEK

    Son yıllarda ekonomilerde artan dijitalleşme ve teknolojik gelişmelere bağlı olarak gerek ülkeler gerekse uluslararası kuruluşlar vergi sistemlerini revize etmek ve kazançların ekonomik faaliyetlerin gerçekleştiği ve değerin yaratıldığı yerlerde daha adil ve asgari düzeyde vergilendirilmesini sağlamak adına gerekli düzenlemeler yapmaya yönelmişlerdir. Hazırlanan kanun teklifiyle, farklı ülke uygulamaları ile Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü nezdinde yayımlanan model kurallar ve rehberler de dikkate alınmak suretiyle, dünya genelinde elde ettikleri yıllık konsolide hasılatı 750 milyon euro karşılığı Türk lirasını aşan çok uluslu işletmelere asgari düzeyde kurumlar vergisi uygulanmasını amaçlayan düzenlemeler yapılmaktadır. Söz konusu düzenlemelerle çok uluslu işletmeler için öngörülebilir sonuçlar sağlayan şeffaf ve kapsamlı bir vergilendirme sisteminin uygulamaya koyulması amaçlanmaktadır. Ayrıca, ülke bazında hesaplanan bu kazançların ilgili hesap döneminde efektif olarak asgari kurumlar vergisi oranının altında vergilendirildiği durumlarda uygulanmak üzere, büyük çok uluslu işletmelerin elde ettikleri kazançları üzerinden hesaplanan toplam verginin asgari kurumlar vergisi oranına eşitlenmesini amaçlayan ilave bir vergileme sistemi oluşturulmaktadır.

    Yurt dışına çıkış yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından çıkış başına alınan harç tutarı güncellenmektedir, öngörülen tutar ise 500 TL olarak belirlenmiştir, harcın her yıl yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanması sağlanacaktır.

    Kamu görevlileri sendikalarına ilişkin ödentisi kesilen kamu görevlilerine toplu sözleşme ikramiyesi ödenmesiyle ilgili düzenlemeler yapılmaktadır. Kamu görevlileri sendikasının kurulu olduğu hizmet kolunda sendika üyesi olabilecek toplam kamu görevlisi sayısının en az üçte 1'ini sendika üyesi kaydeden kamu görevlileri sendikalarına üye olup, aylık veya ücretinden üyelik ödentisi kesilen kamu görevlilerine toplu sözleşme ikramiyesine yönelik düzenleme yapılmaktadır? Bu çalışmada emeği geçen başta KAMU-SEN Genel Başkanımız Sayın Önder Kahveci olmak üzere herkese çok teşekkür ediyorum, tüm kamu görevlilerimize de hayırlı uğurlu olsun diyorum.

KAYSERİ BASIN CAMİASI KÖTÜ HABERLE UYANDI

    Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; geçtiğimiz 24 Temmuz günü yağmur çamur, yaz kış, gece gündüz demeden çalışan doğru ve ilkeli haberleri bizlere tarafsız bir şekilde ulaştırabilmek için fedakârca mesai harcayan çok kıymetli basın mensuplarımızın Gazeteciler ve Basın Bayramı'ydı ama gelin görün ki Kayseri basın camiası bu özel günlerinde kötü bir haberle uyandı. Basın ilan Kurumu Genel Müdürlüğünün almış olduğu kararla Kayseri'de bulunan Basın İlan Kurumu Bölge Müdürlüğü kapatılarak Adana bölgesine bağlandı. Zaten küresel ekonomik daralmanın girdi maliyetlerine yansıması ve dijitalleşmenin sonucu olarak zor zamanlar geçirmekte olan basın sektörünün değerli mensupları bu gelişmenin ardından makamımıza ulaşarak böylesi bir özel günde aldıkları haberden dolayı teessürlerini ilettiler. Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğünün bu karardaki gerekçesi "Tasarruf tedbirleri gereğince." şeklinde açıklandı fakat şunu belirtmek isterim ki: Kurumun Kayseri'deki çalışma binasının mülkiyeti kuruma aittir yani herhangi bir kira gideri dahi yoktur. Çalışanlar mağdur edilmeyecektir, Adana bölgeye tasfiye edilecektir diye düşünüyorum yani muhtemelen personel giderlerinde de herhangi bir farklılık olmayacaktır.

    Kayserimiz basın camiasının bel kemiği olan bir bölgedir. Kayserimiz birçok değerli gazeteci yetiştirip ülkemize kazandıran bir şehirdir. Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sayın Metin Kösedağ Beyefendi nezdinde birçok başarılı işe imza atmaktadır. Daha önce tasfiyesi gerçekleştirilen bölge idare mahkemesi ve Vergi Denetim Kurulu Başkanlığının ardından şimdi de Basın İlan Kurumunun kapatılarak başka bir bölgeye bağlanma kararı Orta Anadolu'nun en büyük ve en gelişmiş kenti olan Kayserimizin prestijini düşürecektir. Bunun yanı sıra Kırşehir, Nevşehir ve Sivas illerinin de Kayseri bölgesine bağlı olduğunu düşünecek olursak bu karar sadece Kayseri'yi değil, çevre illerimizi de olumsuz etkileyecektir. Kayserili basın mensuplarımız alınan bu kararı yerinde bulmamıştır. Medya camiasındaki prestijlerin korunması, ilanların bölgelere dağılımındaki şeffaflık ve adil yaklaşımın istikrarlı kalabilmesi adına alınan bu karardan ivedilikle vazgeçilmesini talep ediyorum. Bizim de görüşümüz ve ilgili kurumdan beklentimiz bu yöndedir.

    Bu duygu ve düşüncelerle, mesleki sorumluluk bilinci ve özveri içinde gerçeği arayan, toplumu aydınlatan ve millî değerleri benimseyen tüm basın mensuplarımızın geçmiş bayramını kutluyorum.

    Bunun yanı sıra, kıymetli ülküdaşımız, kardeşimiz Kürşat Açıkgöz'ün Genel Yayın Yönetmenliğini yaptığı Hunat TV'nin de 5'inci yılını tebrik ediyor, yayın hayatında nice başarı dolu yıllar diliyorum.

    Milliyetçi Hareket Partisi olarak söz konusu teklifi olumlu değerlendiriyor, destekliyor, vatanımıza ve milletimize hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Allah'tan niyaz ediyoruz.

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: MHP’li, Ersoy:, Kayseri, basın, camiası, özel, güne, kötü, haberle, uyandı,
Yorumlar
Haber Yazılımı